I torsdags visades en mycket intressant dokumentärfilm från National Geographic i Vetenskapens värld. Filmen hette Övervakade och handlade om hur snabbt övervakningstekniken utvecklas. På SVT:s hemsida kan ni också se vilka tider som programmet sänds i repris.
Snart finns det övervakningskameror överallt i vårt samhälle. Och det är inte bara kameror som registrerar ditt rörelsemönster, det finns andra system som redan nu används eller som kommer att börja användas inom en snar framtid som registrerar dina förehavanden. Exempel på sådana områden är infraröda kameror, ansiktsigenkänning, ögonscanning, personliga elektroniska biljetter i kollektivtrafiken, mobiltelefoni, datatrafik, renhållning och biltullar. Läs gärna mer om detta på Svenska Dagbladet. Utbredningen av polisens användning av olika tvångsmedel och dess utökade fokusering på proaktivt polisarbete leder också till att fler och fler människor registreras i polisens register, och det är inte bara brottsliga aktiviteter som registreras. Det kan också vara uppgifter om livsstil, åsikter och umgängeskrets.
Det intressanta i sammanhanget är att 96 % av den svenska befolkningen tycker att det är positivt med fler bevakningskameror om det bidrar till färre brott.
Men man måste någonstans stanna upp och ställa sig några frågor:
- Är den ökade bevakningen ett sätt att skapa ”falsk” trygghet för människor?
- Vad skulle det kosta att ha personal som bemannar och bevakar bilder från alla dessa övervakningskamerorna som snart finns överallt i vårt samhälle?
- Vem ser till så att polismetoderna/övervakningskamerorna inte missbrukas och kränker den personliga integriteten?
- Kommer brottsligheten verkligen att försvinna med ökad övervakning?
Den sistnämnda frågan kan jag svara ett entydigt nej på. Brottsligheten försvinner aldrig, det är något som finns i vårt samhälle för att den samhälleliga organismen ska fortleva. Och det finns, vilka åtgärder man än inför – även om det skulle vara dödsstraff på alla brott - alltid personer som kommer att begå brott, främst av affektionsskäl.
Som sagt, om ni missade programmet, ta gärna tillfället i akt och titta på någon av repriserna!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Helgen har varit mycket bra med bland annat god mat, film, trevligt umgänge och lite sport och spel. Igår pysslade vi med inbjudningskorten till bröllopet, det blev 42 kuvert som skickas ut till 78 personer. Dessa skickas iväg med posten idag och det ska bli spännande att följa anmälningarna!
måndag 19 februari 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
En sak kan vi vara säkra på. Att låsa in sig bakom kameror och taggtråd skapar än större osäkerhet i samhället...
http://blogg.passagen.se/thojoteji
Jag tror att ökad övervakning i samhället är något som ligger i tiden. Det ultimata sättet att skapa kontroll, det går att sitta inomhus och bevaka via en tv-bild. Det finns ju en kamera vid macdonalds i Luleå eftersom det är där allt händer på helgerna. Alternativet är att ha poliser patrullerande några timmar för att visa sin närvaro. Men förutom att det är jobbigt att patrullera så är det farligt, det finns vapen i omlopp i en helt annan utsträckning än tidigare,våldet blir grövre och grövre kan man läsa i tidningarna om och dessutom är det inget vanligt bus längre, de droger som finns idag gör allt väldigt farligt och okontroller-bart. Men som vanligt finns förklaringarna till att kontroll via t ex kameror ökar, det är enkelt, förhållandevis billigt. Orsakerna finns som vanligt att söka i samhällsstrukturerna, och de ändrar man inte i en hast. Jag tror att övervakning och kontroll kommer att fortsätta, och till slut har vi accepterat det hela ser det som ett naturigt inslag i vår vardag.
Fast det sitnämnda tror jag inte riktigt själv på, jag tror att det kommer goda motstående krafter som en reaktion på kontrollen, tes-antites-syntes som gamle marx sa.
God natt
Skicka en kommentar