torsdag 5 februari 2009

Den svenska glesbygden

Igår hade Uppdrag granskning fokus på den svenska glesbygden. Lansjärv var en av de platser som var med i reportaget. Mina föräldrar kommer bägge från byar i närheten av Lansjärv som då de växte upp var en centralort med bland annat skola, affär, café och bensinstation. 1964 bodde det 1400 människor i Lansjärv och de närmaste byarna. Idag är det väl drygt 100 med en väldigt hög medelålder. Likadant ser det ut i de flesta andra samhällena i Norrbotten.

Vad beror det då på? Är det samhällets fel? Nja, jag är nog benägen att tycka att det mer har med andra faktorer att göra.

Urbaniseringen är en sådan faktor. Det är inte bara i Sverige som människor flyttar från glesbygd och in till städer.

Kvinnans frigörelse och intåg på arbetsmarknaden en annan. Kvinnan vill inte längre bara vara hemma och ta hand om familj och hushåll, hon vill istället utbilda sig och göra karriär på samma sätt som mannen.

Människans individualisering en tredje. Tidigare levde vi i en annan gemenskap än vi gör idag. Grannarna hade koll på barn och ungdomar i samhället. Det var svårare att "sticka ut" eller agera avvikande. Idag finns inte den typen av social kontroll kvar på samma sätt.

Kapitalismen är en fjärde orsak. Dels samhället, kommunernas och landstingens behov av att spara pengar. Dels det allt starkare vinstperspektiven hos företag och slutligen drivkraften hos människan att försörja sig själv, stå på egna ben och att kunna konsumera.

Kunde samhället ha stoppat detta? Möjligtvis på 50-, 60- och 70-talen i så fall. Det var väl då den stora utflyttningen började, nådde sin kulmen och bara fortsatte. Finns det då någon vändning i sikte eller kommer dessa samhällen och byar att dö ut? Jag tror inte att de kommer att överleva särskilt länge till. En efter en kommer de oundvikligen att tömmas på folk. Samhället kan inte göra något för att stoppa det och människorna som flyttat därifrån kommer inte att återvända.

1 kommentar:

Anonym sa...

Urbaniseringen verkar gå allt snabbare. Jag har skrivit om det i en av mina bloggar. Beräkningar visar att runt år 2020 bor 70% av mänskligheten i städer. 20 år senare tror man att siffran är uppe i 90%. Nittio procent!

http://blogg.passagen.se/thojoteji/date/20081213