torsdag 13 september 2007

Lite om hockey

Den 24/25 september drar elitserien igång igen. Tidningarna börjar redan nu fyllas med tips om hur serien ska sluta. Själv har jag inte sett Luleå spela än i höst så jag kan inte bedöma lagets kvaliteter. Däremot är det så att vi har tappat några bra spelare, värvat några halvbra och känslan är den att vi måste lita mycket på våra egna, norrbottniska förmågor för att nästa säsong ska gå bra. Målvaktsparet är ungt och orutinerat, backbesättningen är väl den del av laget som ser bäst ut medan det framåt finns lite orosmoment i vem som ska producera. Helt klart är att de unga spelarna som i ett par säsonger klassats som lovande, exempelvis Linus Omark, Robin Lindqvist och Magnus Isaksson måste kliva fram och bli mer än lovande.

Under mina år som Luleå hockeysupporter finns det många spelare som gjort starkt intryck på mig, såväl positiva som negativa. Alla Luleåsupportrar kommer ju ihåg Jarmo, Mika Nieminen, Juha Nurmi och Timo Jutila för att bara nämna några (det blev visst bara finnar i den uppräkningen). Och bland de stora "flopparna" kommer jag särskilt ihåg några.

Kyösti Karjalainen slog igenom i Brynäs under senare hälften av 80-talet. Under sina två sista säsonger där gjorde han knappt 40 poäng per säsong. Inför säsongen 1992-93 värvades han till Luleå och där blev det fiasko. 13 respektive 7 poäng lyckades han åstadkomma. Efter sejouren i Luleå blev det Modo, Södertälje, Djurgården och återigen Brynäs för Kyösti. Under dessa säsonger snittade han 24 poäng.

Ulf ”Sasse” Sandström fick sitt genombrott i Modo säsongen 1987-88 då han gjorde 38 poäng följt av 43 nästa säsong. Det tredje året fick han förmodligen skadeproblem och producerade 10 poäng på 18 matcher. Han kom till Luleå 1990-91 och skulle vara den stora målskytten. Men icke, han gjorde ynka 10 respektive 8 poäng innan han försvann till Boden. Mest känd från Boden är han väl för sin straffmiss mot AIK som innebar att Boden missade elitserien.

Jari Kauppila är en annan spelare som blommat ut i en annan elitserieklubb. I förra året lyckades han ganska bra i HV71. I Luleå lyckades han inte.

Andra namn som mer eller mindre har floppat i Luleå och lyckats bättre på andra håll är Fredrik Öberg, Hans Hjalmar, Aleksandr Vinogradov, Jokke Heinänen, Joni ”Magnum 44” Lehto och Thomas Javeblad. Rätta mig om jag har fel.

Inga kommentarer: