måndag 31 mars 2008

Gott och (lite) flott

Under påskhelgen lagade jag och min man mat åt våra föräldrar. Slutresultatet blev väldigt gott och något jag mycket väl kan tänka mig att laga igen. Recepten vi utgick från kom från Leila Lindholms bok Leilas guldkant på vardagen. Ugnsstekt kalvbiff, rödvinssås med chipotle, potatisgratäng och sallad.

Kalvbiffen stektes i ugnen på låg temperatur. I receptet rekommeneras oxfilé eller entrecote men det gick alldeles utmärkt med kalvbiff. Vi uteslöt dock bönorna och hade något högre värme än i receptet, ca 125 grader. Vi hade två bitar kött på vardera omkring 550 gram vilket gav en stektid på 45-50 minuter tills köttet var lite drygt 60 grader i innertemperatur.

Rödvinssåsen med chipotle var jättegod! Likaså potatisgratängen som blev mycket krämig och god. Vi åt den ett par veckor innan påsk hos våra goda vänner som då hade använt torkade kantareller. I receptet stod det att man skulle använda färska kantareller men det gick inte att få tag på så vi tog shiitakesvamp istället. Vi bytte också ut mandelpotatisen mot vanlig fast potatis.

Till detta hade vi en sallad bestående av spenat, blandad sallad, körsbärstomater, gurka, soltorkade tomater, ärtor och äpple. I dressingen blandade vi en klyfta finhackad vitlök, 1 tsk senap, ca 15 hackade hasselnötskärnor, olivolja, rikligt med balsamvinäger, salt, peppar och lite honung.

Inga kommentarer: