måndag 21 april 2008

Iakttagelser från ett slovakiskt bröllop

Det finns några skillnader mellan slovakiska och svenska bröllop, mellan slovakisk och svensk kultur och mellan slovakisk och svensk religion.

För det första kom prästen sent till vigseln, den skulle börja 16.00 och han dök väl upp vid 16.10. Man är inte lika noga med tider i Slovakien som i Sverige. Tänk så nervös jag hade varit om det var mitt bröllop...

I Slovakien är man katoliker. Det innebär att vigselakten går till på ett annorlunda sätt jämfört med vad man är van med från Sverige. Brudparet satt på pallar framme vid prästen och i slutet av vigseln undertecknade de tillsammans med ett par vittnen några dokument.

Innan middagen krossades en tallrik. Meningen med det var att brudparet skulle hjälpas åt att sopa ihop skärvorna som ett bevis på deras samarbetsförmåga.

Det var också enorma mängder mat och sprit på festen. Först var det en trerätters middag följt av kaffe, tårta, kakor och frukt. Därefter dukades en enorm buffé upp, med helgrillad gris, schnitzlar, lax, potatis och så vidare. Vinet stod framme på bordet så det var bara att ta för sig. Dessutom är brudgrummens mor ägare av en spritfabrik vilket gjorde att det fanns enorma mängder av olika slags brännvin, bland annat slivovica, slovakiskt plommonbrännvin.

I samband med middagen hölls det betydligt färre tal än vid ett traditionellt svenskt bröllop. Ytterligare en skillnad var en tradition som jag inte hoppas kommer till Sverige, det var en partykiller. Efter middagen rövas bruden bort av sina kompisar varefter brudgummen måste leta upp henne. Eftersom bruden med sällskap åkte iväg till en av grannbyarna tog hela proceduren säkert 1,5 timmar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det där med att släpa iväg med bruden verkar...öh, spännande. Vad händer om hon inte hittas?