tisdag 2 juni 2009

Der Baader Meinhof komplex

Idag såg jag en sevärd film, Der Baader Meinhof Komplex. Det är en tysk film från 2008 om Röda Armé Fraktionen, RAF. Filmens första halva är särskilt fängslande. Det händer saker hela tiden samtidigt som den är informativ och lärorik. Enda nackdelen med filmen är att den kan kännas aningen för lång. Den är nästan 2, 5 timmar. Det gör att filmens andra halva blir lite långdragen även om det är intressanta händelser som skildras.

I filmen skildras händelser i kronologisk ordning under tio års tid, från slutet av 60-talet till 1977. Centralfigurer i filmen är självklart de två mest välkända frontfigurerna från RAF, Ulrike Meinhof och Andreas Baader. RAF kallas för övrigt också för Baader-Meinhof-ligan. Sina politiska rötter hade organisationen långt ute till vänster.

Det är en välgjord film, den dyraste i tysk filmhistoria. Den har inte undgått kritik, bland annat för att den skulle vara för "gärningsmannavänlig" då RAF egentligen ses som en terroristorganisation.

RAF skakade om det dåvarande Västtyskland men även andra delar av världen med sina dåd. Bland annat ägnade de sig åt kidnappning och avrättningar av framstående tyska män. I samband med OS i München 1972 genomfördes en terrorattack av en grupp palestinier som tog ett antal israeler som gisslan. De krävde bland annat att ledarna för RAF eller Baader-Meinhof-ligan skulle släppas fria. RAF och palestinierna stödde många gånger varandra. En annan aktion då man krävde att ledarna för RAF skulle släppas fria från fängelser är ockupationen av den västtyska ambassaden i Stockholm 1975 då fyra personer dog.

Inga kommentarer: