tisdag 9 juni 2009

Die Welle

Filmen Die Welle (på svenska = Vågen) är en tysk film från 2008 som kan ge oss alla en tankeställare. Är det möjligt för en rörelse, exempelvis en fascistisk eller nazistisk, att i våra dagar få ett så starkt grepp över folk i likhet med vad som hände under Hitlers dagar?

Filmen handlar om en gymnasielärare och hans klass. Under en vecka genomför läraren Reiner Wenger ett experiment inom temat autokrati. Läraren är ledaren i den fascistiska rörelsen. Eleverna underordnar sig en viss slags makt. De måste exempelvis tilltala läraren med "Herr Wenger" och stå upp när de vill säga något. Samtliga måste också ha vita skjortor och blå jeans på sig, bland annat för att motverka individuella skillnader. Tillhörigheten till gruppen betonas liksom disciplin, gemenskap och likformighet.

Vad händer med gruppen? Vad händer med individerna i gruppen? Är det över huvud taget möjligt i dagens upplysta samhälle att genomföra något sådant? Filmen skildrar vad som skulle kunna hända och jag skulle säga att den är trovärdig till en viss gräns. Riktigt så här lätt går det nog inte men helt omöjligt ska man inte säga att det är. Filmen är sevärd, och ger betraktaren en tankeställare.

Inga kommentarer: