torsdag 11 mars 2010

Traditioner är till för att följas

Läser Amanda Widells krönika om hennes och maken Alex Schulmans helgtraditioner. Jag skrattar och känner igen mig eller snarare oss.

Vi gillar traditioner. Vi gillar att saker och ting är som de brukar vara. Vi uppskattar oftast inte förändringar. Vi reflekterar över det och undrar om vi är tråkiga men svarar oss själva efter ett tag att vi inte alls är det. Det är inte det att vi inte gör nya saker men vissa saker ska man inte ändra på för att de fungerar så väldigt bra.

När jag funderar över våra traditioner inser jag att de ganska ofta handlar om mat.

Vi äter på Texas ganska ofta (eller åtminstone innan Love kom in i vårt liv - nu hämtar vi ofta mat därifrån). De gånger vi försökte äta på en annan av de olika Texasrestaurangerna som finns har vi ofta blivit besvikna. Någon gång så besviken att det kändes helt onödigt att över huvud taget ha försökt sig på att äta på Östermalm istället för i Vasastan.

Vi har nog provat det mesta på menyn men håller oss för det mesta till biff/entrecote eller ribs. Då vet man vad man får, det är mycket liten risk att bli besviken.

Jag kommer också ihåg sommaren för tre-fyra år sedan då Texas helt plötsligt hade bytt ägare och all personal var ny. Skulle det bli lika bra, skulle det vara lika trevligt att äta där var frågor vi ställde oss. Det blev bra - efter ett tag i alla fall.

Frukosten ska vara på ett sätt under veckan och ett annat sätt på helgerna. Då blir det (om vi inte GI:ar) färskt bröd från bageriet på hörnet, nypressad apelsinjuice (eller Brämhults) och en stor kanna te. Ibland ett kokt ägg till det. Lördagsmorgnar i stugan är Melodikrysset ett självklart inslag men inte i lägenheten, det är liksom inte samma sak.

Den kanske viktigaste traditionen för vår del är kvällsfikat. Det finns inget som skulle kunna ta bort det från oss. Enda gångerna vi inte kvällsfikar är när vi lagar sen middag och äter när Love har somnat, då hinns det oftast inte med. Och det är ingen enkel apparat när vi fixar kvällsfikat. Vi gör en stor kanna te och tillbehör till det. Tillbehören varierar självklart med avseende på kosthållningen.

Att vi sedan älskar att prova på att ny mat, laga en varierad kost både till vardags och till fest och att äta på nya, spännande restauranger är kanske motsägelsefullt men det är bara så det är.

Inga kommentarer: