torsdag 18 mars 2010

Vem ska få bestämma?

En 31-årig totalförlamad kvinna vädjar till Socialstyrelsen om att hon vill ha hjälp med att dö. Komplicerat är bara förnamnet.

Vem är det som i slutändan är ansvarig för att fatta "dödsbeslutet"? Är det kvinnan själv som kan sägas vara ansvarig? Kvinnans anhöriga? Kvinnans läkare? Någon på Socialstyrelsen? Eller är det beslutsfattare ännu högre upp? Kvinnan kan ju fatta beslutet att hon vill dö men hon kan inte utföra handlingen.

Och vad händer om man ger okej till att avsluta kvinnans liv. Var drar man i så fall gränser? Vem ska kunna bli erbjuden dödshjälp? Att definiera vem eller vilka som ska kunna få dra nytta av dödshjälp måste vara nästintill omöjligt.

Hur vet man att det inte kommer fram något mirakulöst hjälp-/botemedel mot just hennes åkomma nästa år eller året där efter? Det där har säkert läkarkåren och andra experter bra koll på men under har ju skett förr.

Man ska väl ha människors bästa i åtanke när man formulerar lagar och policies kring sådana här ämnen men jag är absolut inte avundsjuk på beslutfattarna.

Inga kommentarer: