söndag 27 maj 2007

Blandat om burgare

En norrbottning som flyttar ner till Stockholm och gillar snabbmat (läs hamburgare) märker ganska snabbt att det inte är samma sak att äta hamburgare i norr som i söder. Det finns fyra grundläggande skillnader mellan snabbmaten i norrbotten och Stockholm:
  • Hamburgarna som man köper i små grillkiosker (eller som man i Stockholm säger ”korvmojar”) innehåller normalt sett alltid senap, ketchup och hamburgerdressing. En norrbottning vet att en ”vanlig” hamburgare innehåller dressing men inte senap och ketchup.
  • Cheeseburgarna som man köper i de små grillkioskerna i Stockholm är en helt vanlig hamburgare med en ostskiva ovanpå. I norrbotten ingår det ost, gurkmajonnäs och lök i en riktig cheeseburgare. Inte ens Max i Stockholm har gurkmajonnäs, inte ens som extraval!
  • Det finns inga ”parisare” i Stockholm. En parisare i norrbotten är hamburgerbröd med en stor grillad korvskiva, senap, ketchup, bostongurka eller gurkmajonnäs.
  • Max i Stockholm är inte som Max i Luleå. Hamburgarna grillas inte efter beställning, här är det mer löpande-band principen som gäller för att passa Stockholmarnas något mer hektiska tempo.

Sveriges bästa cheeseburgare finns i alla fall i Överkalix på grillen vid kommunhuset. Både brödet och burgaren är perfekt grillade och tillbehören lök, ost och gurkmajonnäs gör det hela till en alldeles enastående kombination! För er som passerar Överkalix på E 10:an så lovar jag att det är värt en omväg att åka in och smaka!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dannes på torget i Malmberget klår lätt alla burgare i detta avlånga land, lätt iallafall de i Überkallax!

martina sa...

Haha! Klockrent ju!