måndag 14 maj 2007

Reflektioner från USA

Allting är stort I USA, såväl byggnader som naturen, träden, maten och människorna. Den ena byggnaden ska överträffa den andra, antingen vad gäller storlek eller utsmyckning. Matportionerna är gigantiska, jag tror inte att vi någon gång åt upp allt som serverades på tallriken. Maten är inte sällan väldigt fet och ibland också sötad. De fikabröd som finns att köpa är oftast av STORT format. Det syns också på människorna, många är väldigt feta.

Patriotismen finns överallt och tar sig bland annat uttryck genom flaggor och dekaler på bilarna med texten ”support our troups”.

Starbucks café blev något av ett stammisställe för oss. Det finns överallt och har enligt Anders det godaste kaffet eftersom det oftast är svagt kaffe på andra ställen. Vi slank dagligen in där för en kaffe, en the och en ”cinnamon swirl coffe cake”.

På TV visas det sport hela kvällarna. Eftersom det är tre tidszoner i landet är det alltid någonstans som det pågår en match av intresse. Basket verkar vara den största sporten, följt av baseboll och hockey. Det var inte säsong för amerikansk fotboll, men det är väl en av de populäraste sporterna. Eftersom det finns väldigt många TV-kanaler är det alltid något man kan se på TV. Problemet är bara att det är reklam hela tiden och man får zappa igenom kanalerna några gånger för att få reda på vad som egentligen visas. De visade många trevliga komediserier som man kunde titta på, bland annat Vänner, Spin City, Seinfeld och Frasier.

Dricks. Att inte betala dricks i USA på restauranger är en dödssynd. De förväntar sig minst 15% i dricks. Det är inte bara där man ska dricksa. Taxichaufförer, väskbärare osv ska också ha dricks och fattar man inte det blir man inte populär.

AM/PM. När vi landade i NY och tittade på biljetterna till dagen efter då vi skulle åka till Las Vegas visade det sig att vi hade rört ihop AM och PM när vi bokade. Vi hade bokat på kvällen men ville helst åka på morgonen, men det fixade sig med hjälp av en snäll man på US Airways.

Amerikanarna var väldigt trevliga. Många gånger inledde människor samtal med oss exempelvis på restauranger eller på hotell. Så gör vi inte i Sverige. Där tittar vi ner och håller oss för oss själva och om det mot förmodan är någon som pratar med oss undrar vi väl lite till mans vad det är för fel på den personen.

Utanför det illaluktande hotellet Sycamore Mineral Springs hittade vi passande nog den här hundbajshögen där en flagga med en bild på president George Bush var nerstucken. Det såg lite märkligt ut...!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra summering och tack för att vi fått "resa" med er via bloggen...

http://blogg.passagen.se/thojoteji

martina sa...

hihih jag älskar den där sista bilden! så skojig.