torsdag 10 maj 2007

Reseberättelse del 8 - New York

Vår sista destination på vår rundresa i USA var New York. Vi bodde på hotell Shelburne Murray Hill på Lexington Avenue. Hotellet var riktigt fint och hyfsat billigt så det kan klart rekommenderas för NY-resenärer. Hotellet ligger bland annat nära 3rd avenue med många restauranger, 5th avenue - paradgatan med många affärer, och Empire State Building. Det är lätt att orientera sig i New York, Manhattan är uppbyggt enligt ett rektangulärt rutnät där alla kvarter är lika stora. Gatorna är numrerade från 1 och uppåt vilket underlättar för en turister. Att ta sig runt till fots är enkelt även om avstånden ibland kan vara stora, fast då finns det ju både tunnelbana och bussar.

I NY spenderade vi i en regnig dag på varuhuset Macy's, som tydligen är världens största varuhus, 10 våningar högt och ett par kvarter stort.

En av kvällarna hade vi bokat bord på restaurang Aquavit, svenske Marcus Samuelssons restaurang, och det var en väldigt trevlig matupplevelse. Maten var fantastiskt bra och servicen enastående. Flera andra svenskar var där och åt middag, bland annat Christer Fuglesang som satt med ett stort sällskap i bordet bredvid oss och sjöng svenska snapsvisor.

En av de andra dagarna i NY ägnade vi åt sightseeing. Vi åkte längst ned på Manhattan och arbetade oss uppåt. Vi såg bland annat Frihetsgudinnan från vattnet, Ground Zero där World Trade Center en gång stod, Chinatown, Little Italy och strykjärnshuset.

Vi besökte också Central Park Zoo och såg bland annat på de trevliga isbjörnarna. Från Top of the Rock, högst upp på det 70 våningar höga Rockefeller center, var det en vidunderlig utsikt över hela NY. Vi kan rekommendera denna utsiktsplats till förmån för Empire State Building där det ständigt är 1,5-2 timmars kö för att få åka upp till toppen.

Åt middag på Dukes två gånger och det var väldigt gott, nästan i Texas-klass!

1 kommentar:

Anonym sa...

maste kolla:)