måndag 7 maj 2007

Reseberättelse del 5 - Highway one

Lämnade Los Angeles och åkte iväg mot San Fransisco via den vackra Highway one. Stannade mitt på dagen i den trevliga staden Santa Barbara där vi åt lunch men vi trivdes så bra så bokade in oss på ett hotell här. Staden förstördes i stort sett helt i en jordbävning 1925 och när man byggde upp staden igen bestämdes att alla byggnader skulle byggas i spansk medelhavsstil. Röda tak, vita väggar och mysiga balkonger och innergårdar är kännetecknande för staden. Det fanns en tydlig huvudgata ner mot havet och den var kantad av mysiga restauranger. Santa Barbara är helt klart värt ett besök om du åker highway one!





Nästa dag åkte vi vidare och stannade bland annat till i Pismo Beach där man kan köra bil på stranden. Sagt och gjort, det gjorde vi. Vi körde först på den hårda sanden längre ner vid vattnet men körde lite högre upp bara för att stanna till. Problemet var bara att vi fastnade där i den lösare sanden. Inom några minuter fick vi dock hjälp av en förbipasserande jättestor pick-up med four wheels drive. Den drog lös oss på några sekunder.







Vi hade fått ett tips via Internet om Sycamore Mineral Springs, ett jättemysigt, romantiskt hotell med mineralbadkar på balkongerna i utkanten av San Luis Obispo. Dit åkte vi och hotellet och området runt det var verkligen fantastiskt mysigt. När vi började tappa upp badvatten i badkaret på balkongen möttes vi dock av en förfärlig stank. Vi ringde receptionen och frågade om det skulle vara så och enligt dem var det helt i sin ordning. Vattnet innehöll nämligen mycket mineraler, särskilt svavel, vilket bidrog till den förfärliga stanken. Vi försökte i alla fall andas genom munnen i badkaret, men det var ingen höjdare. Vi fick istället byta rum, de hade ett par rum där badkaren kunde fyllas med vanligt vatten. Hade också inhandlat en flaska vin att drickas i samband med badet, en Sauvignon Blanc från det närliggande Edna Valley. Sauvignon Blanc-viner är kända för sin mineralton, men döm om vår förvåning när vi öppnar vinet och inser att det luktar exakt som badvattnet!





Nästa dag gick roadtripen vidare mot Monterey. Vyerna längs highway one var otroligt vackra. Vägen slingrar sig fram längs bergen, ibland får och kan man bara köra 20 km/h. Många och långa bitar längs vägen är fortfarande helt oexploaterade. Vi stannade till några gånger, ibland bara för att beundra utsikten. Ett av stoppen var vid Lucia Lodge där vi åt väldigt goda hamburgare, och det var ett matställe med fantastisk utsikt. Ett annat stopp var vid Bixby Bridge, världens längsta enspanniga betongbro vid Big Sur-kusten. Bron är för övrigt 79 m hög och 217 m lång.

Inga kommentarer: