fredag 16 mars 2007

Fällan av Michael Connelly

Fällan är Michael Connellys tionde bok om Harry Bosch. Handlingen utspelar sig i Kalifornien och Nevada, varför jag tycker att det är extra roligt att läsa Connellys böcker just nu.

Harry Bosch är numera en före detta polisman som blir involverad i ett fall i egenskap av privatdetektiv. Fallet visar sig ha samband med ett tidigare fall där Bosch involverats i utredningen, jakten efter seriemördaren ”Poeten”. Fällan håller en hög nivå av spänning åtminstone efter de inledande 100 sidorna. Inledningsvis skildras ett par handlingar parallellt, dels Harry Boschs privata utredning, och dels FBI:s utredning. Dessa båda utredningar ser till en början ut att inte ha någon gemensam nämnare, men allt eftersom vävs de båda historierna samman mer och mer. Som brukligt i amerikanska filmer och böcker trycks det mycket på konflikterna mellan FBI och federal polis. Harry Bosch är en polis som kommer framåt i sina utredningar mycket tack vare sitt stora kontaktnät och sina ibland något okonventionella metoder. Enligt mitt tycke är Michael Connelly en av de bästa deckarförfattarna på marknaden och boken är i alla fall klart läsvärd om man gillar deckare och spänning!

Men något som slår mig när jag läser boken om Harry Bosch är varför är det allt som oftast är liknande stereotypa skildring av manliga mordutredare i deckare och kriminalromaner? De är oftast tragiska figurer, alltid ensamstående med komplicerade relationer till de nära och kära de har kvar i sin omgivning, inte sällan har de alkoholproblem, och vanligtvis har de inte så många intressen i livet förutom sitt ”kall” – att fånga mördare. Likheterna är slående mellan Kurt Wallander, Martin Beck och Harry Bosch, för att nämna några. Det finns emellertid några som faller ur ramen, helt eller delvis. En som inte alls stämmer överens med den gängse bilden av en manlig mordutredare är Erik Winter i Åke Edwardssons böcker. Han klär sig oklanderligt i märkeskostymer, röker cigarrer av bästa märke och har – åtminstone i de senare böckerna – ett väl fungerande familjeförhållande.

Inga kommentarer: