lördag 7 november 2009

Fredagsmat - salviabakad grissida

Istället för att äta hämtmat på fredagar har det blivit en vana hos oss att laga god mat trots fredagströttheten. Igår gjorde vi salviabakad grissida.

Det hade nog inte gjort något om det rimmade sidfläsket hade kokat längre tid än de 30 minuter som står i receptet. Och det var lite snålt om både salvia och timjan i receptet. Med längre koktid hade det blivit ännu mörare. Det blir en väldigt knaprig och god yta när man sedan steker det med den feta sidan nedåt.

I receptet var det lite oklart hur stekskyn (?) skulle kunna användas till sås. Vi gjorde så att vi hällde bort en del av vätskan som man kokade det rimmade sidfläsket i och lät resten koka ner väldigt mycket. Vi tillsatte lite mer vin, fond och farinsocker för att få god smak på såsen.

I jordärtskockspurén använde vi vanlig fast potatis istället för mandelpotatis. Nackdelen med det är att det är betydligt mycket mer stärkelse i vanlig potatis vilket gör att purén lätt blir "klistrig". I denna puré skulle man bara ha creme fraiche som tillsatts vilket gör att den blir relativt mager jämfört med andra puréer vi gjort där man ofta tillsätter grädde och/eller smör.

I receptet rekommenderas också att man serverar lingonsylt med havssalt till rätten. Vi testade det men tyckte inte att det tillförde något men det berodde kanske på att vi hade gjort en mer ordentlig sås istället för att bara använda "steksky".

Inga kommentarer: