måndag 16 november 2009

Suveränt på Esperanto

Loves farmor och farfar är på besök så i lördags hade jag och maken bokat bord på restaurang Esperanto, en av ett tiotal svenska restauranger som har en stjärna i Guide Michelin.

På Esperanto kan man välja mellan två olika avsmakningsmenyer, en med fem rätter och en med åtta rätter. Vi valde den större menyn och tog det anpassade vinpaketet till.

Innan den första rätten kom in bjöds det på tre små aptitretare samt bröd bakat i minimala brödformar (väldigt gulligt). Till brödet fick man handkärnat smör från Bretagne.
Meny:

Frusen ostronyoghurt, aspic på brynt bläckfisk med frostade havsväxter och kaviar
2007 Vouvray Clos de Rougemont
Vigneau Chevreau, Loire, France
En hint av höst via pumpa
2007 Cidre Dupont Reserve
Domaine Dupont, Calvados, France

Rökparfymerat piggvarsslag med hjälp av fänkål, kall créme på råräka och pilgrimsmussla
2007 Saint-Aubin 1er Cru
Pierre-Yves Colin-Morey, Burgundy, France
Kantarellbakad langoustine med bönor från Sorana
2008 Crozes Hermitage Blanc
Alain Graillot, Rhône, France

Kombuhalstrad anklever under kalligraferad rättika med päron- och hibiskuste
2006 Tokaji Furmint Lapis
Királyudvar, Tokaj, Hungury

Porciniroyale, långkokt kycklingskinn med siffonerad maltvinäger
2005 Barbaresco
Bera, Piedmont, Italy

Nebraska top blade på mjölat Yukon Gold med vitlökstalg och dragon
1999 Château Clos Fourtet
Château Clos Fourtet, Saint-Emilion, France

Jardin orientale
2002 Cuvée Veloupté
Dom. Cady, Coteaux du Layon, Saint-Aubin, Loire, France


Esperanto erbjuder matkonst på högsta nivå. Varje rätt är ett eget litet konstverk. Servicen är oklanderlig förutom det faktum att det tog femtio minuter innan första rätten serverades men därefter rullade det på i lagom tempo. En sommelier berättar om vinerna som är perfekt matchade till varje rätt. Två servitörer bär in maten och lyfter matkuporna i exakt samma ögonblick, otroligt vältajmat.

Det förekommer specialeffekter såsom rykande flytande kväve i den första och sista rätten. Flytande kväve håller en temperatur av ungefär -195 grader. I samband med fiskrätten kom en servitör in och lyfte på kupolen där fiskbitarna låg, tände en gaspistol och brände några kvistar som låg ovanpå fisken. På med kupolen igen för att elden skulle slockan och fiskbitarna få rökig smak. Maten serveras på vackert porslin. Man serverar inte två olika rätter på likadant porslin så köket måste innehålla en otroligt stor mängd tallrikar och andra tillbehör. Det är risk för att restauranger av den här standarden blir stela men det känns inte så på Esperanto. Det känns trevligt och välkomnande. Man får betala ett högt pris men med tanke på att våra matkostnader har sjunkit dramatiskt sedan Love kom till världen kan vi verkligen unna oss detta!

Inga kommentarer: